Ο Λογαριασμός μου | Στο Καλάθι
Αναζήτηση Προϊόντος: Σύνθετη Αναζήτηση
Embryo Publications Αρχική Σελίδα | Σχετικά με εμάς | Επικοινωνία | Χάρτης Αναζήτησης | Language: English Ελληνικά

Γαλακτοκομία


Γαλακτοκομία

Προβολή Μεγαλύτερης Εικόνας

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 001139

Τιμή Τιμοκαταλόγου: 70,00
Η Τιμή μας: 63,00
Κερδίζετε : 7,00 (10%)
9789608002494
Στυλιανός Καμιναρίδης, Γκόλφω Μοάτσου

Περιγραφή
Reviews

Γαλακτοκομία

Συγγραφείς: Στέλιος Καμιναρίδης, Γκόλφω Μοάτσου
ISBN: 9789608002494
Σελίδες: 392
Σχήμα: 21 Χ 29
Εξώφυλλο: Μαλακό
Έτος έκδοσης: 2009

148εικόνες, 79 πίνακες

Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200313

«...Το βιβλίο της Γαλακτοκομίας των κ.κ. Καμιναρίδη και Μοάτσου αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο βοήθημα για έναν ευρύτατο κύκλο ενδιαφερομένων και ασχολουμένων με το γάλα και τα προϊόντα του, όπως είναι οι φοιτητές, οι ερευνητές, οι ασχολούμενοι με το δημόσιο έλεγχο του γάλακτος και των προϊόντων του, το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των βιομηχανιών γάλακτος κ.ά. Υπό την έννοια αυτή είναι ένα βιβλίο που θα συμβάλλει θετικά και σημαντικά στη βελτίωση της παραγωγής, της επεξεργασίας, της μεταποίησης, της ποιότητας και της ασφάλειας του γάλακτος και των προϊόντων αυτού.»
                                                                                                                                                                                                                                       Γεώργιος Ζέρβας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ Α. ΦΥ­ΣΙ­ΚΟ­ΧΗ­ΜΙ­ΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟ­ΧΗ­ΜΙ­ΚΑ ΧΑ­ΡΑ­ΚΤΗ­ΡΙ­ΣΤΙ­ΚΑ ΤΟΥ ΓΑ­ΛΑ­ΚΤΟΣ

Κεφάλαιο 1. Πα­ρα­γω­γή και α­ξιο­ποί­η­ση του γά­λα­κτος, Γ. Μο­ά­τσου

1.1. Εισαγωγή

1.2. Σύ­στα­ση του γά­λα­κτος

1.3. Δο­μή του γά­λα­κτος

1.4. Έκ­κρι­ση του γά­λα­κτος

1.5. Πα­ρα­γω­γή και α­ξιο­ποί­η­ση του γά­λα­κτος

Κεφάλαιο 2. Συ­στα­τι­κά του γά­λα­κτος, Γ. Μο­ά­τσου

2.1. Λιπίδια και λίπος του γάλακτος

2.1.1. Χη­μι­κές ι­διό­τη­τες των λι­πι­δί­ων του γά­λα­κτος

2.1.2. Φυ­σι­κές ι­διό­τη­τες του λί­πους του γά­λα­κτος

2.1.3. Δο­μή του λί­πους του γά­λα­κτος

2.1.4. Η μεμ­βρά­νη των λι­πο­σφαι­ρί­ων

2.1.5. Βιο­σύν­θε­ση του λί­πους του γά­λα­κτος

2.1.6. Στα­θε­ρό­τη­τα του λί­πους του γά­λα­κτος

2.1.6.1. Α­πο­κο­ρύ­φω­ση

2.1.6.2. Ο­μο­γε­νο­ποί­η­ση

2.1.7. Αλ­λοιώ­σεις του λί­πους του γά­λα­κτος

2.1.7.1 Λι­πό­λυ­ση-Υ­δρο­λυ­τι­κή τάγ­γι­ση

2.1.7.2. Ο­ξεί­δω­ση

2.2. Πρω­τε­ΐνες του γάλακτος

2.2.1. Ε­τε­ρο­γέ­νεια (κα­τη­γο­ρί­ες) των πρω­τε­ϊ­νών του γά­λα­κτος

2.2.2. Η κα­ζε­ΐ­νη

2.2.3. Ι­διό­τη­τες των κα­ζε­ϊ­νών

2.2.3.1. αs1-κα­ζε­ΐ­νη

2.2.3.2. αs2-κα­ζε­ΐ­νη

2.2.3.3. β-κα­ζε­ΐ­νη

2.2.3.4. κ-κα­ζε­ΐ­νη

2.2.3.5. γ-κα­ζε­ΐ­νες

2.2.4. Δο­μή της κα­ζε­ΐ­νης - Το κα­ζε­ϊ­νι­κό μικ­κύ­λιο

2.2.5. Α­πο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση των μικ­κυ­λί­ων - Πή­ξη του γά­λα­κτος

2.2.5.1. Ό­ξι­νη πή­ξη του γά­λα­κτος

2.2.5.2. Πή­ξη του γά­λα­κτος με πυ­τιά

2.2.6. Οι πρω­τε­ΐ­νες του ο­ρού

2.2.6.1. β-γα­λα­κτο­γλο­βου­λί­νη (β-lg)

2.2.6.2. α-γα­λα­κτο­αλ­βου­μί­νη (α-la)

2.2.6.3. Αλ­βου­μί­νη του ο­ρού (Blood Serum Albumin, BSA)

2.2.6.4. Ανο­σο­γλο­βου­λί­νες ή ανοσοσφαιρίνες (Immunoglobulins, Igs)

2.2.6.5. Πρω­τε­ό­ζες πε­πτό­νες (ΡΡ)

2.2.6.6. Λα­κτο­φε­ρί­νη ή γα­λα­κτο­σιδερίνη

2.2.6.7. Άλ­λα πρω­τε­ϊ­νι­κά συ­στα­τι­κά του ο­ρού του γά­λα­κτος

2.2.7. Βιο­σύν­θε­ση των πρω­τε­ϊ­νών του γά­λα­κτος

2.3. Λακτόζη

2.3.1. Η βιο­σύν­θε­ση της λα­κτό­ζης

2.3.2. Χη­μι­κές α­ντι­δρά­σεις της λα­κτό­ζης

2.3.2.1. Ο­ξεί­δω­ση και α­να­γω­γή της λα­κτό­ζης

2.3.2.2. Υ­δρό­λυ­ση της λα­κτό­ζης

2.3.2.3. Θερ­μι­κές ε­πε­ξερ­γα­σί­ες και α­ντι­δρά­σεις της λα­κτό­ζης

2.3.3. Φυ­σι­κές ι­διό­τη­τες της λα­κτό­ζης

2.3.3.1. Πο­λυ­στρο­φι­σμός (Mutarotation) - Ι­σορ­ρο­πί­α α- και β-λα­κτό­ζης σε διά­λυ­μα

2.3.3.2. Δια­λυ­τό­τη­τα της λα­κτό­ζης

2.3.3.3. Κρυ­στάλ­λω­ση της λα­κτό­ζης - κρυ­σταλ­λι­κές μορ­φές

2.3.3.4. Σχε­τι­κή γλυ­κύ­τη­τα

2.3.4. Ζυ­μώ­σεις της λα­κτό­ζης

2.3.4.1. Γα­λα­κτι­κή (ο­ξυ­γα­λα­κτι­κή) ζύ­μω­ση

2.3.4.2. Αλ­κο­ο­λι­κή ζύ­μω­ση της λα­κτό­ζης

2.3.4.3. Ζυ­μώ­σεις του γα­λα­κτι­κού ο­ξέ­ος

2.3.4.4. Η ση­μα­σί­α της γα­λα­κτι­κής ζύ­μω­σης για τα γα­λα­κτο­κο­μι­κά προ­ϊ­ό­ντα

2.4. Άλατα του γάλακτος

2.4.1. Κα­τα­νο­μή των κύ­ριων αλάτων στο γά­λα

2.4.2. Αλ­λα­γές της ι­σορ­ρο­πί­ας των α­λά­των στο γά­λα

2.4.3. Πα­ρά­γο­ντες που ε­πη­ρε­ά­ζουν τα κύ­ρια ά­λα­τα του γά­λα­κτος

2.4.4. Η ση­μα­σί­α των α­λά­των του γά­λα­κτος

2.5. Δευτερεύοντα συστατικά του γάλακτος

2.5.1. Λι­πί­δια ε­κτός των τρι­γλυ­κε­ρι­δί­ων

2.5.2. Μη πρω­τε­ϊ­νι­κά α­ζω­τού­χα συ­στα­τι­κά

2.5.3. Βι­τα­μί­νες

2.5.3.1. Λι­πο­δια­λυ­τές βι­τα­μί­νες

2.5.3.2. Υ­δα­το­δια­λυ­τές βι­τα­μί­νες

2.5.4. Έν­ζυ­μα του γά­λα­κτος

Κεφάλαιο 3. Πα­ρά­γο­ντες που ε­πη­ρε­ά­ζουν τη σύ­στα­ση και την ποιό­τη­τα του παραγόμενου γά­λα­κτος, Γ. Μο­ά­τσου

3.1. Το εί­δος του ζώ­ου

3.2. Πα­ρά­γο­ντες που ε­πη­ρε­ά­ζουν τη με­τα­βλη­τό­τη­τα του γά­λα­κτος ε­νός εί­δους

3.2.1. Η φυ­λή του ζώ­ου

3.2.2. Η α­το­μι­κό­τη­τα του ζώ­ου

3.2.3. Το στά­διο της γα­λα­κτι­κής πε­ριό­δου

3.2.4. Οι α­σθέ­νειες του μα­στού (μα­στί­τι­δες)

3.2.5. Η δια­τρο­φή των ζώ­ων

3.2.6. Μέ­θο­δος άμελξης

3.2.7. Το κλί­μα και η ε­πο­χή του έ­τους

3.3. Ε­πί­δρα­ση της με­τα­βλη­τό­τη­τας της σύ­στα­σης του γά­λα­κτος στην πα­ραγω­γή γα­λα­κτο­κο­μι­κών προ­ϊ­ό­ντων

Κεφάλαιο 4. Φυ­σι­κές ι­διό­τη­τες του γά­λα­κτος, Γ. Μο­ά­τσου

4.1. Γενικά

4.2. Ορ­γα­νο­λη­πτι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του γά­λα­κτος

4.3. Η ο­ξύ­τη­τα και το pH του γά­λα­κτος. Ρυθ­μι­στι­κή ι­κα­νό­τητα του γά­λα­κτος.

4.4. Πυ­κνό­τη­τα και ει­δι­κό βά­ρος

4.5. Ση­μεί­ο πή­ξης του γά­λα­κτος

4.6. Ο­ξει­δο­α­να­γω­γι­κό δυ­να­μι­κό (Eh) του γά­λα­κτος

4.7. Άλ­λες φυ­σι­κές ι­διό­τη­τες του γά­λα­κτος

Κεφάλαιο 5. Δια­τρο­φι­κή και βιο­λο­γι­κή α­ξί­α του γά­λακτος, Γ. Μο­ά­τσου

5.1. Γενικά

5.2. Δια­τρο­φι­κή ση­μα­σί­α των συ­στα­τι­κών του γά­λα­κτος

5.2.1. Λα­κτό­ζη

5.2.2. Α­νόρ­γα­να συ­στα­τι­κά

5.2.3. Πρω­τε­ΐ­νες

5.2.4. Λί­πος

5.2.5. Βι­τα­μί­νες

5.3. Βιο­λο­γι­κές δρά­σεις στο γά­λα

5.3.1. Πρω­τε­ΐ­νες

5.3.1.1. Βιο­ε­νερ­γά πε­πτί­δια

5.3.2. Λι­πί­δια

5.3.3. Υ­δα­τάν­θρα­κες

5.3.4. Ασβέ­στιο

Βι­βλιο­γραφί­α Ενότητας Α΄

ΕΝΟΤΗΤΑ Β. ΜΙ­ΚΡΟ­ΒΙΟ­ΛΟ­ΓΙΑ ΝΩ­ΠΟΥ ΓΑ­ΛΑ­ΚΤΟΣ

Κεφάλαιο 6. Μι­κρο­ορ­γα­νι­σμοί νωπού γά­λα­κτος, Σ. Κα­μι­να­ρί­δης

6.1. Πα­ρου­σί­α μι­κρο­ορ­γα­νι­σμών στο γά­λα

6.2. Πα­ρά­γο­ντες που ε­πη­ρε­άζουν την α­νά­πτυ­ξη των μι­κρο­οργανισμών στο γά­λα

6.2.1. Α­ντι­μι­κρο­βια­κές ου­σί­ες

6.2.2. Θρε­πτι­κοί και αυ­ξη­τι­κοί πα­ρά­γο­ντες α­νά­πτυ­ξης

6.2.3. Ε­ξω­γε­νείς ή ε­ξω­τε­ρι­κοί ή πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί πα­ρά­γο­ντες (extrinsic factors)

6.2.3.1. Θερ­μο­κρα­σί­α

6.2.3.2. Ο­ξυ­γό­νο

6.2.3.3. Σχε­τι­κή υ­γρα­σί­α (Relative humidity, Rh)

6.2.4. Φυ­σι­κο­χη­μι­κοί πα­ρά­γο­ντες

6.2.4.1. pH

6.2.4.2. Ο­ξέ­α

6.2.4.3. Νε­ρό, ε­νερ­γό­τη­τα, ώ­σμω­ση

6.2.4.4. Ο­ξει­δο­α­να­γω­γι­κό δυ­να­μι­κό (Redox potential, Eh)

6.2.4.5. Υ­πε­ριώ­δης α­κτι­νο­βο­λί­α

6.2.4.6. Υ­πέ­ρη­χοι

6.2.4.7. Υ­πέρ-υ­ψη­λή Πί­ε­ση

6.2.4.8. Η­λε­κτρι­κό ρεύ­μα

6.2.4.9. Ου­σί­ες που προ­κα­λούν πή­ξη των πρωτε­ΐνών του κυτ­τά­ρου των βα­κτη­ρί­ων

6.2.4.10. Ου­σί­ες που προ­κα­λούν ο­ξεί­δω­ση

6.2.5. Βιο­λο­γι­κοί πα­ρά­γο­ντες

6.2.5.1. Μι­κρο­βια­κές αλ­λη­λε­πι­δρά­σεις

6.2.5.2. Εί­δος, α­ριθ­μός και η­λι­κί­α μι­κρο­βί­ων

6.2.6. Τε­χνο­λο­γι­κές ε­πεμ­βά­σεις

6.3. Αύ­ξη­ση του μι­κρο­βια­κού πλη­θυ­σμού

6.3.1. Κα­μπύ­λη α­νά­πτυ­ξης μι­κρο­ορ­γα­νι­σμών στο γά­λα

6.4. Με­τα­βο­λές των συ­στα­τι­κών του γά­λα­κτος α­πό τους μι­κρο­ορ­γα­νι­σμούς

6.4.1. Ζυ­μώ­σεις της λα­κτό­ζης

6.4.1.1. Γα­λα­κτι­κή ζύ­μω­ση

6.4.1.2. Αλ­κο­ο­λι­κή ζύ­μω­ση

6.4.1.3. Προ­πιο­νι­κή ζύ­μω­ση

6.4.2. Ζύ­μω­ση κι­τρι­κών α­λά­των

6.4.3. Πρω­τε­ό­λυ­ση

6.4.4. Κα­τα­βο­λι­σμός του λί­πους του γά­λα­κτος (λι­πό­λυ­ση)

6.4.5. Ζυ­μώ­σεις α­ε­ριο­γό­νες

6.4.5.1. Βου­τυ­ρι­κή ζύ­μω­ση

6.4.5.2. Ζύ­μω­ση τύ­που Escherichia coli

6.4.5.3. Ζύ­μω­ση τύ­που Enterobacter aerogenes

6.4.6. Μη ό­ξι­νη πή­ξη ή γλυ­κιά πή­ξη

6.4.7. Ι­ξώ­δης υ­φή

6.4.8. Πα­ρα­γω­γή δυ­σά­ρε­στων ο­σμών και γεύ­σε­ων α­πό μι­κροοργανισμούς

6.4.9. Πα­ρα­γω­γή χρώ­μα­τος στο γά­λα α­πό μι­κροοργανισμούς

6.5. Ο­μά­δες μι­κρο­οργανισμών που απαντώνται στο γά­λα

6.5.1. Ο­ξυ­γα­λα­κτι­κά βα­κτή­ρια

6.5.2. Προ­πιο­νι­κά βα­κτή­ρια

6.5.3. Ε­ντε­ρι­κά βα­κτή­ρια

6.5.4. Ψυ­χρό­τρο­φα βα­κτή­ρια

6.5.5. Πα­θο­γό­να μι­κρό­βια

6.5.6. Ζύ­μες

6.5.7. Μύ­κη­τες

Κεφάλαιο 7. Μα­στί­τι­δες - Α­ντι­βιο­τι­κά, Σ. Κα­μι­να­ρί­δης

7.1. Γε­νι­κά

7.2. Κα­τη­γο­ρί­ες μαστίτιδων

7.3. Πα­ρά­γο­ντες που προ­κα­λούν μα­στί­τι­δες

7.3.1. Μι­κρο­ορ­γα­νι­σμοί που προ­κα­λούν μα­στί­τι­δες

7.4. Συ­νέ­πειες των μα­στί­τι­δων

7.5. Κα­τα­πο­λέ­μη­ση των μα­στί­τι­δων

7.6. Μέ­θο­δοι διά­γνω­σης των μα­στί­τι­δων

7.7. Α­ντι­βιο­τι­κά

7.7.1. Πα­ρά­γο­ντες που κα­θο­ρί­ζουν την πο­σό­τη­τα των α­ντι­βιο­τι­κών στο γά­λα

7.7.2. Συ­νέ­πειες και προ­βλή­μα­τα των α­ντι­βιο­τι­κών

7.7.2.1. Συ­νέ­πειες στη δη­μό­σια υ­γεί­α

7.7.2.2. Προ­βλή­μα­τα στη βιο­μη­χα­νί­α

7.7.2.3. Προ­βλή­μα­τα σε τε­χνι­κές ερ­γα­στη­ρια­κού ε­λέγ­χου

7.8. Ευαι­σθη­σί­α βα­κτη­ρί­ων σε διά­φο­ρες συ­γκε­ντρώ­σεις πε­νι­κι­λί­νης

7.9. Ο­μά­δες α­ντι­βιο­τι­κών και α­νώ­τα­τα ό­ρια α­ντι­βιο­τι­κών στο γά­λα

7.10. Μέ­τρα προ­στα­σί­ας α­πό τη δρά­ση των α­ντι­βιο­τι­κών

7.11. Μέ­θο­δοι προσ­διο­ρι­σμού των α­ντι­βιο­τι­κών στο γά­λα

Κεφάλαιο 8. Πα­ρα­γω­γή κα­θα­ρού - υ­γιει­νού γά­λα­κτος, Σ. Κα­μι­να­ρί­δης

8.1. Γε­νι­κά

8.2. Μέ­τρα που λαμ­βά­νο­νται στον τό­πο πα­ρα­γω­γής του γά­λα­κτος

8.2.1. Έ­λεγ­χος της υ­γεί­ας των ζώ­ων

8.2.2. Υ­γιει­νή των μονάδων εκτροφής (χώ­ροι κα­τά­κλι­σης, δια­τρο­φής, άμελξης και προ­αύ­λιο), του νε­ρού και των ζω­ο­τρο­φών

8.2.3. Υ­γιεινή ά­μελ­ξη

8.2.4. Συ­ντή­ρη­ση του γά­λα­κτος στο α­γρό­κτη­μα- Ψύ­ξη

8.2.5. Μέ­σα ψύ­ξης, με­τα­φο­ράς και α­πο­θή­κευ­σης του γά­λα­κτος

8.3. Μέ­τρα που λαμ­βά­νο­νται κα­τά τη με­τα­φο­ρά και την πα­ρα­λα­βή του γά­λα­κτος στη βιο­μη­χα­νί­α

8.3.1. Μέ­σα και συν­θή­κες με­τα­φο­ράς του γά­λα­κτος

8.3.2. Κα­θα­ρι­σμός και ε­ξυ­γί­αν­ση των σκευών, δε­ξα­με­νών, μη­χα­νη­μά­των και χώ­ρων της γα­λα­κτο­κο­μι­κής μο­νά­δας

8.3.3. Πρό­γραμ­μα βελ­τί­ω­σης της ποιό­τη­τας του γά­λα­κτος

8.3.4. Έ­λεγ­χος της ποιό­τη­τας του γά­λα­κτος

8.3.5. Ε­φαρ­μο­γή του Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) Α­νά­λυ­ση Κιν­δύνων & Κρί­σι­μα Ση­μεί­α Ε­λέγ­χου

Βι­βλιο­γρα­φί­α Ενότητας Β΄

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ. Ε­ΠΕ­ΞΕΡ­ΓΑ­ΣΙΑ ΓΑ­ΛΑ­ΚΤΟΣ

Κεφάλαιο 9. Θερ­μι­κή ε­πε­ξερ­γα­σία του γά­λα­κτος, Σ. Κα­μι­να­ρί­δης & Γ. Μο­ά­τσου

9.1. Κα­θα­ρι­σμός του γά­λα­κτος

9.2. Τυ­πο­ποί­η­ση του γά­λα­κτος - Α­πο­κο­ρύ­φω­ση

9.3. Ο­μο­γε­νο­ποί­η­ση του γά­λα­κτος

9.4. Θερ­μι­κές ε­πε­ξερ­γα­σί­ες του γά­λα­κτος

9.4.1. Θερ­μι­κή κα­τα­στρο­φή των μι­κρο­ορ­γα­νι­σμών

9.4.1.1. Κα­μπύ­λη ε­πι­βί­ω­σης μι­κρο­ορ­γα­νι­σμών με βά­ση το χρό­νο θέρ­μαν­σης σε στα­θε­ρή θερ­μο­κρα­σί­α

9.4.1.2. Κα­μπύ­λη του χρό­νου μι­κρο­βια­κού υ­πο­δε­κα­πλα­σια­σμού (D) με βά­ση τη θερ­μο­κρα­σί­α

9.4.1.3.Τα­χύ­τη­τα θερ­μι­κής κα­τα­στροφής των μι­κρο­βί­ων ή άλ­λων αλ­λοιώ­σε­ων (χη­μι­κών, ορ­γα­νο­λη­πτι­κών) σε υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες

9.5. Πα­ρα­γω­γή πό­σι­μου γά­λα­κτος με τη συ­νε­χή μέ­θο­δο πα­στε­ρί­ω­σης

9.6. Ε­πί­δρα­ση ε­πε­ξερ­γα­σιών στα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του γά­λα­κτος

9.6.1. Δια­τή­ρη­ση του γά­λα­κτος σε θερ­μο­κρα­σί­ες ψύ­ξης

9.6.2. Θερ­μι­κές ε­πε­ξερ­γα­σί­ες του γά­λα­κτος

9.6.3. Ο­μο­γε­νο­ποί­η­ση του γά­λα­κτος

9.6.4. Κα­τά­ψυ­ξη του γά­λα­κτος

Κεφάλαιο 10. Βα­σι­κά γα­λα­κτο­κο­μι­κά προ­ϊ­ό­ντα, Γ. Μο­ά­τσου

10.1. Γιαούρτι

10.1.1. Βιο­μη­χα­νι­κό για­ούρ­τι

10.1.2. Πα­ρα­δο­σια­κό για­ούρ­τι

10.1.3. Ρευ­στά ό­ξι­να γά­λα­τα και επιδόρπια τύπου γιαουρτιού ει­δι­κής μι­κρο­χλω­ρί­δας

10.2. Τυριά

10.2.1. Παρασκευή των τυριών - Στάδια της τυροκόμησης

10.2.2. Κα­τη­γο­ρί­ες τυ­ριών

10.2.3. Τυ­ρό­γα­λα - Τυ­ριά τυ­ρο­γά­λα­κτος

10.3. Βούτυρο

10.3.1. Στά­δια πα­ρα­γω­γής βου­τύ­ρου

10.3.2. Δο­μή του βου­τύ­ρου

Βι­βλιο­γραφί­α Ενότητας Γ΄

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ. Α­ΝΑ­ΛΥ­ΣΕΙΣ ΓΑ­ΛΑ­ΚΤΟΣ

Κεφάλαιο 11. Δειγ­μα­το­λη­ψί­α γά­λα­κτος, Σ. Κα­μι­να­ρί­δης

11.1. Γε­νι­κά

11.2. Α­ριθ­μός των δειγ­μά­των

11.3. Μέ­σα δειγ­μα­το­λη­ψί­ας

11.4. Τε­χνι­κή λή­ψης των δειγ­μά­των

11.5. Ει­δι­κές πε­ρι­πτώ­σεις δειγ­μα­το­λη­ψί­ας

11.5.1. Δειγ­μα­το­λη­ψί­α στην κτηνοτροφική μονάδα α­πό το μαστό του ζώου

11.5.2. Δειγ­μα­το­λη­ψί­α α­πό με­γά­λες δε­ξα­με­νές ή ισόθερμα οχήματα

11.5.3. Σύν­θε­τα δείγ­μα­τα

11.6. Προ­ε­τοι­μα­σί­α των δειγ­μά­των στο ερ­γα­στή­ριο

Κεφάλαιο 12. Μέ­θο­δοι ανάλυσης του γά­λα­κτος, Σ. Κα­μι­να­ρί­δης

12.1. Προσ­διο­ρι­σμός ει­δι­κού βά­ρους

12.1.1. Γε­νι­κά

12.1.2. Μέ­θο­δος της λη­κύ­θου (Ά­με­ση μέ­θο­δος)

12.1.3. Μέ­θο­δος ζυ­γού Westphal (Έμ­μεση μέ­θο­δος)

12.1.4. Μέ­θο­δος γα­λα­κτο­μέ­τρου (Έμ­με­ση μέ­θο­δος)

12.2. Προσ­διο­ρι­σμός της ο­ξύ­τη­τας (acidity)

12.2.1. Γε­νι­κά

12.2.2. Ο­γκο­με­τρι­κές μέ­θο­δοι

12.2.2.1. Μέ­θο­δος Dornic

12.2.3. Έμ­με­σοι τρό­ποι προσ­διο­ρι­σμού της ο­ξύ­τη­τας

12.2.3.1. Δο­κι­μή του βρα­σμού

12.2.3.2. Δο­κι­μή της αλ­κο­ό­λης

12.2.3.3. Προσ­διο­ρι­σμός του pH

12.3. Προσ­διο­ρι­σμός του λί­πους

12.3.1. Γε­νι­κά

12.3.2. Προσ­διο­ρι­σμός λί­πους με ο­γκο­με­τρι­κές με­θό­δους

12.3.2.1. Μέ­θο­δος Gerber

12.3.2.2. Μέ­θο­δος Babcock

12.3.3. Προσ­διο­ρι­σμός λίπους με σταθ­μι­κές με­θό­δους

12.3.3.1. Μέ­θο­δος Rose- Gottlieb (RG)

12.3.3.2. Μέ­θο­δος Mοjonnier (ISO 3889)

12.3.3.3. Μέ­θο­δος Schmid- Bondzynski- Ratzlaff (SBR)

12.3.4. Προσ­διο­ρι­σμός λί­πους με αυ­το­μα­το­ποι­η­μέ­νες με­θό­δους

12.3.4.1. Προσ­διο­ρι­σμός λί­πους με νε­φε­λο­μετρί­α

12.3.4.2. Προσ­διο­ρι­σμός λί­πους με αυ­το­ματο­ποι­η­μέ­νη μέ­θο­δο υ­πέ­ρυ­θρης φα­σμα­το­σκο­πί­ας

12.4. Προσ­διο­ρι­σμός του στε­ρε­ού υ­πο­λείμ­μα­τος

12.4.1. Γε­νι­κά

12.4.2. Προσ­διο­ρι­σμός του στε­ρε­ού υ­πο­λείμ­μα­τος με ξή­ραν­ση

12.4.3. Τα­χεί­ες ή έμ­με­σες μέ­θο­δοι προσ­διο­ρι­σμού του στε­ρε­ού υ­πο­λείμ­μα­τος

12.4.3.1. Υ­πο­λο­γι­στι­κά

12.4.3.2. Με χρη­σι­μο­ποί­η­ση συ­σκευών υ­πέ­ρυ­θρων α­κτί­νων

12.5. Προσ­διο­ρισμός του ση­μεί­ου πή­ξης

12.5.1. Γε­νι­κά

12.5.2. Τε­χνι­κές προσ­διο­ρι­σμού του ση­μεί­ου πή­ξης

12.5.2.1. Μέ­θο­δος προσ­διο­ρι­σμού του ση­μεί­ου πή­ξης με κρυο­σκό­πιο Hortvet

12.5.2.2. Μέ­θο­δος προσ­διο­ρι­σμού του ση­μεί­ου πή­ξης με κρυο­σκό­πιο θερ­μί­στο­ρα

12.6. Προσ­διο­ρι­σμός της τέ­φρας

12.6.1. Γε­νι­κά

12.6.2. Μέ­θο­δος α­πο­τέ­φρω­σης

12.7. Προσ­διο­ρι­σμός του χλω­ρί­ου

12.7.1. Γε­νι­κά

12.7.2. Μέ­θο­δος Davis

12.8. Προσ­διο­ρι­σμός της λα­κτό­ζης

12.8.1. Προσ­διορι­σμός λα­κτό­ζης με ο­ξει­δο­α­να­γω­γι­κή ή ιω­διο­με­τρι­κή μέ­θο­δο

12.8.2. Προσ­διο­ρι­σμός λα­κτό­ζης με υ­πέ­ρυ­θρη φα­σμα­το­σκο­πί­α

12.8.3. Προσ­διο­ρι­σμός της λα­κτό­ζης με υ­γρή χρω­μα­το­γρα­φί­α υ­ψη­λής απόδοσης (IDF 198/2007).

12.8.4. Εν­ζυ­μι­κός προσδιορισμός της λα­κτό­ζης

12.8.5. Φωτομετρικός προσ­διο­ρι­σμός της λα­κτό­ζης

12.9. Προσ­διο­ρι­σμός των πρωτεϊνών

12.9.1. Γε­νι­κά

12.9.2. Προσ­διο­ρι­σμός του ο­λι­κού α­ζώ­του / πρω­τε­ΐ­νης με τη μέ­θο­δο Kjeldahl

12.9.3. Προσ­διο­ρι­σμός πρω­τε­ϊ­νών με τη μέ­θο­δο της φορ­μαλ­δε­ΰ­δης

12.9.4. Προσ­διο­ρι­σμός πρω­τε­ϊ­νών με τη μέ­θο­δο σχη­μα­τι­σμού συ­μπλό­κου πρωτε­ΐ­νης και χρω­στι­κής Amido Black

12.9.5. Προσ­διο­ρι­σμός πρω­τε­ϊ­νών με αυ­τομα­το­ποι­η­μέ­νη μέ­θο­δο της υ­πέ­ρυ­θρης φα­σμα­το­σκο­πί­ας

12.9.6. Προσ­διο­ρι­σμός πρω­τε­ϊ­νών με φωτο­με­τρι­κές με­θό­δους

12.10. Προσδιορισμός του μικροβιακού φορτίου με τις έμμεσες μεθόδους α­ναγωγής χρω­στι­κών

12.10.1. Γε­νι­κά

12.10.2. Μέ­θο­δος α­να­γω­γής του κυα­νού του μεθυ­λε­νί­ου

12.10.3. Μέ­θο­δος α­να­γω­γής της ρε­ζα­ζου­ρί­νης

12.10.4. Πα­ρά­γο­ντες που ε­πη­ρε­ά­ζουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των με­θό­δων α­να­γω­γής

12.11. Α­ρίθ­μη­ση συ­νο­λι­κού α­ριθ­μού μι­κρο­ορ­γανι­σμών

12.11.1. Γε­νι­κά

12.11.2. Μέ­θο­δος των τρυ­βλί­ων ή της δια­σπο­ράς ή της μέ­τρη­σης των α­ποι­κιών (IDF, 100B:1991, APHA,1992)

12.12. Α­ρίθ­μη­ση κο­λο­βα­κτη­ριο­ει­δών (Coliforms)

12.12.1. Γε­νι­κά

12.12.2. Μέ­θο­δος του πιο πι­θα­νού αριθμού (Most probable number technique -MPN-). (IDF Standard 73Β /1998)

12.13. Έ­λεγ­χος για μα­στί­τι­δες

12.13.1. Γε­νι­κά

12.13.2. Δο­κι­μή της Κα­λι­φόρ­νιας (California Mastitis Test -CMT) ή δο­κι­μή Schalm

12.14. Προσ­διο­ρι­σμός α­ντι­βιο­τι­κών

12.14.1. Γε­νι­κά

12.14.2. Μι­κρο­βιο­λο­γικές μέ­θο­δοι

12.14.2.1. Μέ­θο­δοι διά­χυ­σης των α­ντι­βιο­τι­κών σε στε­ρε­ό θρε­πτι­κό υ­πό­στρω­μα

12.14.2.1.1. Μέ­θο­δος Galesloot - Hassing ή των δί­σκων σε τρυ­βλί­ο (IDF, 57: 1970)

12.14.2.2. Μέ­θο­δοι της πα­ρε­μπό­δι­σης της ο­ξίνι­σης και της μη αλ­λα­γής χρω­μα­τι­σμού ε­νός δεί­κτη σε υ­γρό θρε­πτι­κό υ­πό­στρω­μα

12.14.2.2.1. Μέ­θο­δος Delvotest του ολ­λαν­δι­κού οί­κου Gist-Brocades BV

12.14.2.2.2. Μέ­θο­δος δο­κι­μα­στι­κής πή­ξης του για­ουρ­τιού

12.14.2.2.3. Μέ­θο­δος α­να­γω­γής του δεί­κτη T.T.C

12.14.2.2.4. Μέ­θο­δος ο­ξί­νι­σης

12.14.3. Τα­χεί­ες μέ­θο­δοι προσ­διο­ρι­σμού των α­ντι­βιο­τι­κών

12.14.3.1. Μέ­θο­δος του ‘ά­νο­σο-υ­πο­δο­χέα’, που αποτελεί μια πα­ραλ­λα­γή του ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay)

12.14.3.2. Το Penzym test (UCB Bioproducts, Belgium)

12.14.3.3. Το βeta STAR test (UCB Bioproducts, Belgium)

Κεφάλαιο 13. Νο­θεί­α του γά­λα­κτος, Σ. Κα­μι­να­ρί­δης

13.1. Γε­νι­κά

13.2. Νο­θεί­α γά­λα­κτος με προ­σθή­κη νε­ρού

13.3. Νο­θεί­α γά­λα­κτος με μεί­ω­ση λί­πους

13.3.1. Προσ­διο­ρι­σμός νο­θεί­ας με α­πο­κο­ρύ­φω­ση

13.3.2. Προσ­διο­ρι­σμός νο­θεί­ας με προ­σθή­κη α­πο­κο­ρυ­φω­μέ­νου γά­λα­κτος

13.4. Δι­πλή νο­θεί­α γά­λα­κτος με ταυ­τό­χρο­νη προ­σθή­κη νε­ρού και α­φαί­ρε­ση λί­πους

13.4.1. Νε­ρό που προ­στέ­θη­κε (Ν)

13.4.2. Λί­πος που α­πο­κο­ρυ­φώ­θη­κε (Α)

13.5. Α­νά­μει­ξη δια­φό­ρων ει­δών γά­λα­κτος

13.5.1. Γε­νι­κά

13.5.2. Η­λε­κτρο­φο­ρη­τι­κές μέ­θο­δοι

13.5.2.1. Η­λε­κτρο­φό­ρη­ση σε πη­κτή πο­λυα­κρυ­λα­μι­δί­ου (PAGE)

13.5.2.2. Ι­σο­η­λε­κτρι­κός ε­στια­σμός (ΙΕF)

13.5.2.3. Τρι­χο­ει­δής η­λεκτρο­φό­ρη­ση (Capillary electrophoresis)

13.5.3. Χρω­μα­το­γρα­φι­κές μέ­θο­δοι

13.5.4. Ανο­σο­βιο­λο­γι­κές μέ­θο­δοι

13.5.5. Τε­χνι­κές που βασί­ζο­νται στην α­νά­λυ­ση του DNA

13.6. Νο­θεί­α του λί­πους του γά­λα­κτος α­πό φυ­τικά και ζω­ι­κά λί­πη

13.6.1. Γε­νι­κά

13.6.2. Μέ­θο­δοι προσδιο­ρι­σμού της νο­θεί­ας του λί­πους του γά­λα­κτος

13.7. Προσ­διορι­σμός σκό­νης γά­λα­κτος σε γά­λα και γα­λα­κτο­κο­μι­κά προ­ϊ­ό­ντα

Βι­βλιο­γρα­φί­α Ενότητας Δ΄

Ευρετήριο

free shipping

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Loading...