Ασθένειες των κηπευτικών καλλιεργειών, Β' έκδοση
Συμπτωματολογία, Αιτιολογία, Επιδημιολογία και Αντιμετώπιση
Στις 21 Φεβρουαρίου 2024 διατέθηκε στο αναγνωστικό κοινό η Β’ Έκδοση του βιβλίου του Δημητρίου Ι. Βακαλουνάκη, γεωπόνου-φυτοπαθολόγου με τίτλο: ‘ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. Συμπτωματολογία, Αιτιολογία, Επιδημιολογία και Αντιμετώπιση’.
Η Β’ Έκδοση είναι τετράχρωμη, με 766+4 σελίδες, μέγεθος 21Χ29 εκατοστά, χαρτί illustre 100 γρ. και σκληρόδετο εξώφυλλο και απευθύνεται στους γεωπόνους εφαρμογών και αγροεφοδίων, τους φυτοπαθολόγους, τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Γεωπονικών Πανεπιστημιακών Σχολών, τους παραγωγούς και γενικά τους ασχολούμενους με την καλλιέργεια των κηπευτικών, παρέχοντας λεπτομερή και σύγχρονη πληροφόρηση σε κάθε ασθένεια χωριστά, πάνω στο κοινό όνομα, το(α) προκαλούν(τα) αίτιο(α), το ιστορικό, τα συμπτώματα, τον κύκλο των ξενιστών, την επιδημιολογία, την αντιμετώπιση και επιλεγμένη βιβλιογραφία.
Η ύλη του βιβλίου είναι χωρισμένη σε οκτώ κεφάλαια, καθένα από τα οποία περιγράφει τις ασθένειες των ειδών των κηπευτικών που ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες βοτανικές οικογένειες: Amaranthaceae (αμαραντώδη), Amaryllidaceae (βολβώδη), Apiaceae (σκιαδανθή), Asteraceae (συνθετώδη), Brassicaceae (σταυρανθή), Cucurbitaceae (κολοκυνθώδη), Fabaceae (ψυχανθή) και Solanaceae (σολανώδη).
Η ύλη της Β’ έκδοσης είναι επικαιροποιημένη και βελτιωμένη και σε σχέση με την Α’ Έκδοση επιπλέον περιέχει: (α) την προσθήκη των νέων παθογόνων των κηπευτικών και την περιγραφή των προκαλούμενων απ’ αυτά ασθενειών (με ταυτόχρονη παρουσίαση έγχρωμων φωτογραφιών συμπτωμάτων) που εμφανίστηκαν και καταγράφτηκαν στη χώρα μας κατά την τελευταία τριετία, (β) την προσθήκη έγχρωμων φωτογραφιών από προσβολές κυρίως της τομάτας από τους κυριότερους ζωικούς της εχθρούς, (γ) την ενσωμάτωση των αλλαγών στην ταξινόμηση και την ονοματολογία των φυτοπαθογόνων και (δ) την ενημέρωση πάνω στις νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Ακόμα με στόχο τη διευκόλυνση του αναγνώστη στην αναγνώριση των ασθενειών έχουν προστεθεί στη Β’ έκδοση του βιβλίου επιπλέον 500 νέες έγχρωμες φωτογραφίες συμπτωμάτων και έχουν αντικατασταθεί άλλες, μ’ αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να ξεπερνά στη Β’ Έκδοση τις 1.600. Παράλληλα, για τις περισσότερες μυκητολογικές ασθένειες παρέχονται σχηματικές απεικονίσεις, φωτογραφίες και δεδομένα που αφορούν τη μορφολογία των παθογόνων, με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους απ’ αναγνώστες που διαθέτουν τον απαραίτητο επιστημονικό εξοπλισμό (κυρίως στερεοσκόπιο και μικροσκόπιο) για την εξέταση των υπαρχόντων σημείων στους προσβλημένους φυτικούς ιστούς.